Actueel

De DKKL gaat samenwerken met de Dierenkliniek HUGO in Zwanenburg

Zoals u weet heeft de dierenartsen kring Kennemerland een langdurige samenwerking. Deze bestaat uit het uitwisselen van informatie, het delen van kennis, een gezamenlijke spoeddienst regeling, georganiseerde bijscholing en sociale activiteiten uiteraard.

Sinds 17 maart is er een spoedkliniek bijgekomen, namelijk de dierenkliniek HUGO in Zwanenburg. De Kring heeft besloten om HUGO te betrekken in de spoeddienstregeling.

Vaccineren: bij de Gamma?!? Liever niet!

Honden moeten jaarlijks gevaccineerd worden. Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe word je wegwijs uit alle aanbiedingen van goedkope entingen die je om de oren vliegen? 

Tegenwoordig kun je je hond overal laten vaccineren, in dierenwinkels op speciale prikdagen, in busjes voor de Gamma of Praxis, etc.. Vaak tegen aantrekkelijke tarieven. Even binnenlopen en klaar. Maar is dit wel verstandig?

Uw eigen dierenarts kent uw huisdier. Die weet de medische geschiedenis van uw dier en als het goed is ook hoe uw hond zich bij de dierenarts gedraagt.

Bezoek dierenarts vaak uitgesteld

HOUTEN - Dierenartsen en -asiels zien de laatste tijd vaker ziekere of verzwakte dieren binnenkomen. Mensen met huisdieren zijn vanwege de kosten geneigd een bezoek aan de dierenarts uit te stellen.

De omzetten bij dierenartsen zijn de afgelopen 2 jaar dan ook gedaald. Eind 2012 ging het nog om -2,1 procent, medio 2013 al om -4,6 procent, blijkt uit kwartaalcijfers van beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD.

Toename Vossenlintworm in Z-limburg

Het aantal besmette vossen met vossenlintworm neemt toe in de oostelijke buitengebieden van Maastricht. Zeven jaar geleden was nog 1 op de 10 vossen besmet, nu is ongeveer de helft van de onderzochte vossen besmet. Dit is de belangrijkste conclusie uit een nog niet afgerond onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De kans dat mensen besmet raken met een vossenlintworm en daardoor ziek worden, is zeer klein.

Kattenziekte blijft een risico

Kattenziekte wordt veroorzaakt door een parvovirus genaamd feline panleukopenievirus (FPV). Dit virus is zeer resistent tegen bepaalde desinfectiemiddelen en kan maandenlang in de omgeving overleven en besmettelijk blijven. Zieke katten scheidden het virus uit via de ontlasting en braaksel, maar ook via indirect contact (dus via schoenen en kleding) kan een kat besmet raken. Hierdoor lopen “binnenkatten” dus ook een risico!

IJmuiden
Hoofddorp
Zandvoort
Aerdenhout
Haarlem
Heemstede
Zwanenburg
Amsterdam