Bezoek dierenarts vaak uitgesteld

HOUTEN - Dierenartsen en -asiels zien de laatste tijd vaker ziekere of verzwakte dieren binnenkomen. Mensen met huisdieren zijn vanwege de kosten geneigd een bezoek aan de dierenarts uit te stellen.

De omzetten bij dierenartsen zijn de afgelopen 2 jaar dan ook gedaald. Eind 2012 ging het nog om -2,1 procent, medio 2013 al om -4,6 procent, blijkt uit kwartaalcijfers van beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD.

De trend is circa 2 jaar aan de gang, constateert dierenarts Marinda Klos van dierenartsenpraktijk Wormer. "Vooral oudere dieren lijden eronder. Als die langere tijd met een kwaal rondlopen, kan het te laat zijn. We zien nu meer euthanasiegevallen dan vroeger", zegt Klos.

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming trof vorige week nog op 2 verschillende adressen sterk ondervoede honden aan. De één had een beginnende baarmoederontsteking, de ander een tumor op de longen en bloedarmoede. De eigenaren hadden geen geld, de honden zijn uiteindelijk onder bestuursdwang naar de dierenarts gebracht.

IJmuiden
Hoofddorp
Zandvoort
Aerdenhout
Haarlem
Heemstede
Zwanenburg
Amsterdam